Wat is shiatsu?


Shiatsu betekent vingerdruk. Het stamt uit de Chinese geneeskunde en is in de loop van de tijd verder ontwikkeld en verfijnd.
Met duim- en handpalmdruk wordt massage over makkelijk zittende kleding heen gegeven.
Shiatsumassage brengt het lichaam in balans door het stimuleren van de energiestromen, de zogenoemde meridianen, en het opheffen van aanwezige blokkades. Uw zelfgenezende kracht wordt aangesproken en helpt u te ontspannen en/of verlicht pijn.

Shiatsumassage is complementair aan een behandeling door huisarts en specialist, psycho- en fysiotherapeut.

De behandeling wordt ontvangen liggend op de grond op een futon (een speciale mat). Is het lastig om op de grond te liggen, dan kunt u gebruik maken van de massagetafel.

Hoe werk ik?
Het lichaam bestaat uit een netwerk van meridianen die de organen voorzien van Qi (levensenergie). De Qi moet ongestoorddoor het menselijk lichaam kunnen stromen, alleen dan is het lichaam in optimale conditie en kan zich weren tegen ziekten. Heb je een of meer klachten, dan is er een disbalans van de stromende energie (Qi genaamd) in het lichaam. De conditie van alle meridianen samen en de gerelateerde organen bepalen hoe de behandeling er uitziet. Dit betekent dat geen enkele behandeling hetzelfde is en altijd wordt afgestemd op de individuele klant.

Behandeling kan in mijn praktijk aan huis plaatsvinden of op locatie.

TCG-Diagnose
Uitgangspunt is de klacht waarvoor je komt. Tijdens een intakegesprek wordt nagegaan of en wat de klachten zijn. Voorafgaand aan iedere behandeling beoordeel ik de conditie via de pols, de tong en/of de hara (buik).
Tijdens iedere massage krijg ik meer inzicht om een diagnose volgens de T.C.G.(Traditionele Chinese Geneeswijze) aan te scherpen en de shiatsumassage nog beter af te stemmen op specifieke klachten

Massage
De tcg-diagnose maakt doelgericht masseren van meridianen en accupressuurpunten mogelijk.
Klachten zijn zowel lokaal te behandelen, op of naast de aangedane plek, maar ook elders op het lichaam. De energiebanen lopen over het hele lichaam, waardoor het mogelijk is dat bij het behandelen van bijvoorbeeld rugpijn ook de enkels worden gemasseerd.

Klachten
Mogelijke klachten die duiden op een tekort aan energie geven zijn bijvoorbeeld een doffe, zeurende pijn, koude, vermoeidheid of vastzittend verdriet.
Denk bij een blokkade van energie aan stekende pijn, hitte en vastzittende emoties.
In het dagelijks leven ziet men dit terug in o.a. de volgende klachten:
- pijn en stijfheid van nek en schouders;
- buikpijn;
- slapeloosheid;
- onrustige benen;
- hoofdpijn;
- vermoeidheid;
- spijsverteringsproblemen;
- constipatie;
- rugpijn;
- blaasontsteking;
- reumatische klachten;
- allergieŽn;
- pijnlijke gewrichten;

Effecten
Het uiteindelijke doel van shiatsu is ervoor te zorgen dat de Qi ongehinderd kan stromen. Het wordt herstellend ingezet. Dit kan als volgt worden samengevat:
Shiatsumassage vermindert pijn of heft deze zelfs op.
Shiatsu geeft helderheid over vage klachten.
Het stimuleert de doorstroming van lymfe en bloed.
Het geeft diepe ontspanning.
Het maakt relativeren makkelijker.
Shiatsumassage maakt vroegtijdig signaleren van klachten mogelijk.