Chi Nei Tsang


Het navelcentrum is het gebied waarin negatieve emoties, stress, spanning en ziekte zich ophopen en verstopt raken. Het gevolg is dat pijnklachten ontstaan in het buik-, borst- of ruggebied. De massagetechnieken van Chi Nei Tsang (CNT) worden in het buikgebied toegepast om stagnaties (energieblokkades) te laten oplossen en energie te transformeren. Het bindweefsel om de organen wordt gemasseerd. Hoe vrijer het bindweefsel, hoe beter je organen kunnen werken. De organen zijn de werktuigen in ons lichaam.

Wat masseer ik?

* Verhardingen en spanningen in de dunne en dikke darm.
Het vrijmaken van de darmen heeft o.a. invloed op de stoelgang(constipatie), rugpijn, vastzittende liezen, opgezette buik en hoge ademhaling.

* Diafragma.
Het vormt de scheiding tussen ademhaling en spijsvertering. Een vrij diafragma is nodig voor een buikademhaling. Onontbeerlijk voor een natuurlijke massage van je darmen.

* Lever en galblaas.
Massage haalt spanning en stress uit het lichaam. Het stimuleert de lever bij ontgiften. De galbuis wordt ook vrijgemaakt ter ondersteuning van de spijsvertering.

* Maag, milt, pancreas.
De maag en pancreas hebben invloed op de spijsvertering. Denk hierbij ook aan jicht, die is goed te behandelen. De milt heeft o.a. invloed op de hormonale cyclus.

* Psoasspier.
Deze spier vormt de stabilisator van de wervelkolom. Is vaak verkort en verstijfd terug te zien in verschil van beenlengte, heuphoogte en kan klachten als hernia, lage rugpijn of verkleving dikke darm geven.

* Longen en hart.
Spanning op o.a. de ribben en borstbeen geven aan dat massage van het bindweefsel bij het desbetreffende orgaan nodig is.

* Nieren.
De nieren gaan over de waterhuishouding, maar massage brengt je ook diep bij je eigen grenzen en angsten.

De bovenstaande organen worden in combinatie met de bijbehorende meridianen behandeld.